Eskilstuna Guif – Hammarby 26-24 (12-9)

Ett vilt kämpande Bajen var nära att bärga säsongens första grönvita bortapoäng.
Men en storspelande hemmakeeper satte tyvärr stopp för grönvitt segerjubel i Eskilstuna.
– Det är en jobbig förlust, säger tränare Erik Larholm.

Hammarby har inte vunnit borta mot Eskilstuna Guif sedan 2013 och har fem raka förluster mot Guif. Kvällens stora fråga var därför om Bajen skulle lyckas bryta trenden. Första halvlek bjöd på intensivt spel och högt tempo, efter fem minuter stod det tre lika, efter Bajenmål av Viktor Ahlstrand och Adam Norman. Framför allt var första halvlek en match mellan Bajenkeepern Anton Hellberg och Guif-målvakten Herdeiro Lucau. Anton Hellberg stod för flera fina räddningar och 44 procent, men hemmamålvakten var strået vassare med sina 57 i räddningsprocent.
– Vi var lite tveksamma och blev tveksamma när han räddade mycket i mål. Vi började slarvigt men det lugnade sig lite. Vi har bara åtta tekniska fel på hela matchen, vi har pratat pratat om att hålla under tio så det är positivt, säger Erik Larholm.

Hammarby kom till flera bra lägen men lyckades inte riktigt sätta dit sina chanser. Efter tio minuter ledde Guif med 5-4 och efter ytterligare tio stod det 9-7. Då klev högersexan Filip Forström, inlånad från Tyresö, på kanten in och satte dit 9-8. Men Hammarby lyckades inte komma  närmare än så i första halvlek utan gick till halvtid med underläge 12-9.
– Filip skötte sig helt enligt instruktion och kul att han fick känna på några Hammarbyminuter.

Bajen fortsatte att ha svårt att sätta dit bollen bakom hemmamålvakten som radade upp räddningar även i inledningen av andra halvlek. Tio minuter in hade Bajens underläge ökat till sex mål. Men då började äntligen bollarna trilla in och Bajen satte press på hemmalaget. I mitten på halvleken gjorde Bajen fyra raka mål, där Rickard Lönn var tongivande framåt och Anton Hellberg stod för grönvita räddningar. Med fem minuter kvar räddade Anton Hellberg en straff vid ställningen 22-21. Bajen hade sedan två anfall att gå till likaläge men lyckades inte förvalta chanserna. Och Hammarby förlorar till sist matchen med 26-24.
– Vi skapar lägen och vi sa ”vi skapar lägen, fortsätt köra på” och vi kom nästan ikapp. Tyvärr har vi några bortkastade lägen och kommer inte till. Där var vi inte bra när det gällde, samtidigt är det bra att vi skapar lägen och ger oss chansen att vara med.

Hur ska vi ta revansch mot dem på annandagen?
– Att vi gör fler mål. Vi sätter femton och bränner straffar idag, effektiviteten totalt sett måste bättre och vi måste spela hela matchen med större effektivitet.

Målskyttar
Eskilstuna Guif: Fredrik Gustavsson 8 (3), Daniel Ekman 4, Jesper Lindgren 4, Emil Andersson 4, Marcus Ekman 2, Emil Hansson 2, Rickard Åkerman 1, Simon Sonesten 1.
Hammarby IF: Rickard Lönn 7, Viktor Ahlstrand 6, Martin Dolk 3, Adam Blanche 2, Patrik Fahlgren 2 (1), Kevin Johansson Eggan 1, Adam Norman 1, Andreas Halvarsson 1, Filip Forström 1.

Domare: Mikael Johansson och Marcus Winberg.

Publik: 1 786.

Arkivfoto: Stephan Grahn.