Fahlgren taggad inför tuff Tysklands-tripp

Ett sätt att utveckla spelarna och svetsa samman gruppen inför våren.
Så beskriver spelande tränare Patrik Fahlgren kommande Winter Cup i Tyskland.
Förra året när vi kom hem från Tyskland så gjorde vi jättebra resultat direkt, så jag hoppas resan blir en boost för alla och framförallt för de yngre att ta ett steg till, säger han.


Precis som förra säsongen spelar Bajen Winter Cup i tyska Verl under landslagsuppehållet. Patrik Fahlgren hoppas att matchandet mot lag från Bundesliga, 2. Bundesliga samt danska ligan (se faktaruta) ska ge ett bra avstamp inför omstarten av Handbollsligan.
– Det är en förmån att få sparra mot den typen av motstånd och en erfarenhet för gruppen och för många i laget. Det kommer vi ha med oss under våren och även för framtiden, säger han.

På fredagen inleder Hammarby matchandet mot Bergischer från Bundesliga. De grönvita kan förbereda sig på en tuff match, tror Fahlgren:
– Det är lite mer fysik och ofta spelare som kommit längre i sin utveckling, som kanske fysiskt är starkare än vad vi är och som dessutom är skickligare än vad vi är. Det är jätteintressant för oss att möta den typen av motstånd.

Under säsongen har laget drabbats av tuffa avbräck och fyra spelare saknas på grund av knäskador, nyblivne pappan Rickard Lönn missar också turneringen. Istället kallas U-lagets Max Gugloz och Fred Olsson in:
– Just nu är de inte där för att spela massor i Handbollsligan, men de tränar med oss och bidrar på träningar. Max är en duktig försvarsspelare och bra man-man i anfall. Fred är en lurig mittnia, snabb med bra skott och irrationell. På sikt finns det mycket att hämta.
– För dem är det fantastiskt att få åka med på en sådan här grej, att vara med kring a-laget mer än träningar. Att få lyssna, lära och se ännu bättre spelare i de andra lagen och ta med erfarenheter.

Ett av lagen i turneringen är GOG, just nu serieledare i Danmark. Josef Pujol, under flera år speluppläggare i grönvitt, är en av lagets stjärnor:
– Han är en jätteduktig spelmotor, har bra skott, tänker handboll, styr laget, bra passningar. Lite påminner vi kanske om varann. Jag tycker han har gjort det jättebra i Norge när han var där, sedan i Tyskland och nu Danmark.

Totalt spelar Hammarby tre matcher. Vilka motståndarna blir efter premiären mot Bergischer återstår att se, då vinnarna respektive förlorarna i varje möte sedan möter varandra. Oavsett motstånd hoppas ”Falle” på en väl genomförd turnering:
– Klart att jag inte åker dit med förväntningar om att vi ska åka dit och vinna tre matcher, utan mer att vi är där för att se och lära och skaffa oss erfarenhet. I perioder ska vi spela med det starkaste laget vi har och försöka göra det vi pratat om. Det är inte så mycket resultatmässigt, utan prestationsmässigt och upplevelsemässigt som det handlar om.
– I den bästa av världar tar vi med oss tempot som är där, och får med oss lite av den kvaliteten som vi får av de tre kamperna.

Deltagande lag Winter Cup 2019:
– Hammarby, Handbollsligan.
– Lemgo, Melsungen och Bergischer från Bundesliga.
– Lübeck Schwartau och N-Lübbecke från 2. Bundesliga.
– GOG och Skanderborg från danska ligan. I GOG spelar Bajenbekantingen Josef Pujol.

Hammarby spelar sin första match mot Bergischer på fredag 25 januari kl 19.