Hoppfull ”Falle” tror på Bajens talanger

Från en flygande start till skadeelände och kamp om kval.
Men spelande tränare Patrik Fahlgren är optimistisk inför framtiden.
– Tar vi oss igenom denna säsong så hoppas jag väldigt mycket på nästa säsong och året efter det, säger han.

Säsongsinledningen lovade gott. Bajen vann flera matcher och drömmar om slutspel formades. Förhoppningarna grusades dock ju längre hösten led.
– Vi gick ju in med en helt annan inställning och ambition när säsongen började, men omständigheterna har varit som de varit. Allt har heller inte varit nattsvart, vi har unga killar som tagit stora kliv och visat att vi står pall trots att vi har fått fyra skador, säger Patrik Fahlgren.

Nyförvärvet Topias Laine vred olyckligt knäet redan på försäsongen, sedan försvann Johan Nilsson och Anders Wik-Rydberg med knäskador. Dessutom avslutades höstsäsongen med att även Adam Norman drog korsbandet.
– Det är ett jäkla skit för de som skadat sig, men också för oss som grupp. Klart att det påverkat oss. Efter varje skada har man trott att det inte kan bli värre, säger Fahlgren och fortsätter:
– Vi har ställt oss frågor om varför skadorna inträffat men vi har inte gjort något extremt, det är ingen ny typ av träning som vi gjort. Sedan är det ju så, faller någon bort blir belastningen högre på andra spelare och då ökar skaderisken på dem.

Tros skadorna har Hammarby plockat en och annan skalp. Såväl Sävehof och Alingsås har fått vända hem tomhänta efter matcherna i Eriksdalshallen.
– I ett lag med många unga killar kan man ha många djupa dalar, men också höga toppar. Vi har visat att vi kan slå de bästa lagen också.

Även om föryngringen av truppen denna säsong delvis varit ”påtvingad” på grund av skador, ingår det i Hammarbys långsiktiga strategi att plocka upp och förädla talanger i elitlaget för att behålla dem på hemmaplan:
– Det finns en uttalad ambition att ta tillvara på den talang som finns. Dels i Hammarby, dels i Stockholmsregionen där Fabian (Norsten) är ett bra exempel. Vi vill utveckla spelare och visa att vi är ett seriöst alternativ för dem som vill bli bra på handboll, att man inte behöver flytta söderut för att bli bra. På grund av skadorna har vi kanske fått lite för tidig generationsväxling och inte tagit så många poäng som vi velat, men på sikt kommer det gynna oss att slussa in nya killar relativt tidigt.

I omstarten av Handbollsligan efter VM lirar Bajen två raka hemmafajter, först mot Redbergslid på fredag:
– Vi har en bra chans mot RIK, vi vann mot dem förra året och vi var riktigt nära att vinna första mötet i Göteborg. Det handlar om att hålla nere de tekniska felen och få hål på Thulin i målet. Lyckas vi med det så har vi en bra chans.

På måndag kväll väntar derby mot AIK, där solnaiterna i skrivande stund skuggar Bajen en pinne bakom:
– Det blir en fantastisk match, förmodligen fullsatt och god stämning. Den gäller ju mycket, det går inte att sticka under stol med och det finns en rivalitet. Det blir årets match.

Hur mycket kan ni använda bottennappet i Solnahallen som tändvätska inför matchen?
– Den är både tändvätska och ett varnande exempel på hur det kan gå när man inte är ”där” och tror att det ska lösa sig självt, för det gör det inte.

Vad talar för Hammarby i racet om kvalplatserna?
– Det finns kvalitet i killarna som är friska. Även om det gått snabbare än brukligt att matcha in flera av de yngre spelarna är det så idrottslivet ser ut, slängs man in hetluften fast man inte kände sig redo så blir man redo där. Får vi ordning på jämnheten kommer vi knipa tillräckligt många poäng för att knipa minst en kvalplats.