Svarvén om rollen som resurstränare

I samband med omstarten av Handbollsligan tog u-lagets Patrik Svarvén plats i elitlagets tränarteam.
Här berättar resurstränaren om sitt nya uppdrag.
– Min roll är att betona vikten av attityd och energi i varje moment, på varje träning och i match, säger han.

Patrik Svarvén inledde sitt jobb i samband med Winter Cup i Tyskland. Hans första intryck är att laget, trots tabelläget, håller humöret uppe:
– Det är en harmonisk grupp, känslan är att de trivs tillsammans. Min uppfattning är att de är seriösa, ambitiösa och är lyhörda för förändringar som ska göra dom till bättre spelare. Självklart är det ingen som tycker att vi tagit tillräckligt många poäng, men det finns mycket som killarna gör bra och det ska vi i första hand fokusera på att göra ännu bättre, säger han.

I sitt civila yrke arbetar Svarvén med att coacha grupper och organisationer som står inför önskade förändringar för att öka prestationen.
– Även om det är en annan dimension än handbollen handlar det om att få individerna att prestera maximalt, få ihop gruppdynamiken och inre motivation. Målet är att ta bort mentala hinder, både individuellt och som grupp.
Vad är det viktigaste du kommer bidra med nu under våren?
– Att vi tillsammans skapar en jäkla energi, att vi undviker läckage och inte fokuserar på saker runtomkring vi inte kan påverka. Energin vi skapar ska hjälpa för att leverera bra handboll. Sedan kommer jag vara med på träningar och matcher, där jag kan bidra med handbollkunnande utifrån den mångåriga erfarenhet jag har,

Under fyra säsonger var Patrik Svarvén huvudtränare för Skurus framgångsrika damlag i SHE. Därifrån lyfter han fram en särskild attityd som genomsyrade laget:
– Där var vi tydliga med att varje träning ska vi bli bättre på någon detalj, vi ska utmana oss hela tiden. Sedan kan det vara detaljer som att ”nästa skott ska bli bättre” eller ”nu tar jag i lite mer i nästa övning”. Gör man det varje träning så blir man bättre. Man ska inte bara genomföra en träning utan ha inställningen att utvecklas.

Foto: Stephan Grahn.