Hammarby-AIK 21-25 (9-12)

Trots grönvitt kämpande var det gästerna som fick med sig de viktiga poängen från måndagens derby i Eriksdalshallen. Bästa Bajenskytt blev Andreas Halvarsson med sju mål. 

Precis som väntat i ett derby bjöd matchinledning på mycket kamp och lite skönspel. Men till skillnad från andra derbyn var tempot mer långsamt. Dessutom radade båda lagen upp tekniska fel vilket innebar att det stod 3-3 efter tio minuter.

Hammarby tvingades sedan allt oftare till långa anfall och sämre lägen. När Tobias Rosengren orsakade straff, samtidigt som han själv fick en rejäl smäll som tvingade honom blödande gå av planen, hade Solnalaget lyckats dra ifrån till 4-8. Resten av halvleken fick Bajen jaga och gick till slut till halvtidsvila med tre måls underläge.
– Vi gör för många tekniska fel överlag. Vi har svårt att få till flyt för att hitta enkla mål, säger Hammarbys tränare Erik Larholm.

Jakten fortsatte även i andra, men med drygt tio minuter kvar hade bortalaget utökat sin ledning till fem mål. Då tände Bajen till igen: Andreas Halvarsson dundrade in ett mål på kanten till 18-22 och när gästernas Philip Jonsson senare fick rött kort i en Bajenkontring tryckte Martin Dolk in 19-22. Både de grönvita spelarna och de drygt 1 600 i publiken fick ny energi. Men en vältajmad borta-timeout satte stopp för flytet, gästerna lyckades peta in två raka bollar och Hammarby kunde inte resa sig igen, förlust med 21-25.
– Jag är mest besviken över att vi inte får till fler mål i omställningsspelet. Och hade vi kunnat göra något annorlunda så hade jag velat att vi skulle få till längre spelföljder för att få försvaret i rörelse, säger Erik Larholm.

Målskyttar
Hammarby IF: Andreas Halvarsson 7, Martin Dolk 6 (1), Patrik Fahlgren 4 (1), Erik Borgenhäll 2, Kevin Eggan Johansson  1, Gunnar Pettersson 1.

AIK: Mattias Windahl 5, Troels Vejby Jorgensen 5 (3), Philip Jonsson 4, Ola Pewik 4, Adam Tumba 3, Jesper Linell 1.

Utvisningar
Hammarby IF: 6×2 min.
AIK: 6×2 min.

Domare: Sebastian Buck och Kenneth Cardell.

Publik: 1 610.

Foto: Stephan Grahn.