Hammarby-Kristianstad 31-28 (12-17)

Sensation. Skräll. Mirakel. Välj själv.
Jumbon Bajen vänder underläge till seger mot regerande svenska mästarna Kristianstad.
– Det känns fantastiskt, jag är så jäkla glad, säger tränaren Erik Larholm.

När signalen för pausvila ljöd var det nog ytterst få som trodde att Hammarby skulle få med sig några poäng från hemmamötet med Kristianstad. Hemmalaget började förvisso trögt, 1-5 efter några minuter, men ryckte upp sig efter tidig timeout. När Gunnar Pettersson på ren vilja tryckte in 11-11 efter 22 minuter såg Bajen ut att vara med igen – bara för att återigen tappa fem bollar. Detta trots att Fabian Norsten i kassen räddat både straff och friläge.
– Vi slängde bort bollen för ofta i första halvlek, när vi går över till 7-6 i andra gör vi det bättre och vårdar den mycket noggrannare. Hade vi haft det tänket i första halvlek hade vi haft fler mål framåt, säger Erik Larholm.

7-6-spelet gav förvisso effekt senare i andra halvlek, men inledningen bådar inte gott. Efter en straffmiss från Patrik Fahlgren 13-18 går gästerna upp i sexmålsledning, knappa 25 minuter kvar och goda råd är dyra. Då börjar Bajen få utdelning i spelet utan keeper. Fahlgren hittar en insmygande Rickard Lönn på utsida två, som ger både mål och straffar. Kevin Johansson Eggan (!) snor bollar och kontrar in balljor – likaså Martin Dolk.
– Vi hade testat 7-6 tidigare om inte Andreas Halvarsson varit sjuk, då det bortre bytet hade tagit för lång tid. Samtidigt kanske det var bra att vi inte gjorde det, för de fick aldrig chans att prata om det i paus.

När Tobias Rosengren dundrar in 26-25 nio minuter från slutet går Bajen upp i ledning för första gången i matchen. Gästerna blir alltmer desperata i sitt anfallsspel och Robin Hallberg, som fått hoppa in för en skadad Anton Hellberg med befarad hjärnskakning borta mot Sävehof, stänger igen fullständigt. Han plockar sex av nio skott! Framåt är Martin Dolk dunderhet med totalt fem fullträffar, inklusive iskalla straffar i pressade lägen. Först när Tobias Rosengren sätter 30-27 med knappt 1,30 kvar går pulsen ner en aning i en kokande Eriksdalshallen. Bajen välter svenska mästarna med 31-28 och Larholm hyllar spelarna:
– Laget ger verkligen allt! Martin gör en brutalt bra andra halvlek trots att han missar en del. Kevin och Adam står emot de här ”hästarna” och Robins andra halvlek, där han visar att gammal är äldst. ”Falles” andra halvlek med den disciplinen, där leder han som han ska leda. Och Lönn utifrån en ganska dålig inledning så börjar han göra det han ska.

Tack vare segern lämnar Hammarby jumboplatsen och kliver upp på tolfte plats i tabellen. Nu väntar dryga veckan tills nästa match, borta mot Ystads IF.
– Nu blir det definitivt enklare att träna i åtta dagar tills nästa match. Vi har nästan ovanför vattenytan, nu gäller det att fortsätta simma, säger Larholm.

Målskyttar
Hammarby IF: Rickard Lönn 8, Martin Dolk 5 (2), Patrik Fahlgren 5 (1), Viktor Ahlstrand 3, Adam Blanche 3, Gunnar Pettersson 2, Kevin Johansson Eggan 2.
IFK Kristianstad: Teitur Einarsson 10 (1), Viktor Hallén 4, Stig Tore Moen Nilsen 2, Marc Canellas 2, Johannes Larsson 2, Olafur Gudmunsson 2, Ludvig Jurmala Åström 2, Emil Hansson 1, Arnar Freyr Arnasson 1, Valter Chrintz 1.

Utvisningar
Hammarby IF: 2×2 min.
IFK Kristianstad: 1×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Publik: 752.

Foto: Stephan Grahn.