Hammarby-IFK Ystad 23-24 (11-6)

En närmast fulländad grönvit första halvlek bådade gott i jakten på kvalplats.
Men efter paus låste sig Hammarbys spel rejält och gästande IFK Ystad knep båda poängen.
– Alldeles för många, i princip alla, har ett helt annat beteende i andra halvlek, säger tränare Erik Larholm.

Trots några brända lägen är det inget snack om vilket av lagen som är mest taggat inledningsvis. Hammarby stänger igen bakåt och kan rycka i målprotokollet, 6-2 efter dryga kvarten. Gästerna kommer förvisso lite närmare efter 20 minuter, 7-5, med sedan dröjer det ända till halvlekens slutminut innan nästa IFK-mål. Däremellan har Bajen hunnit göra elva. Anton Hellberg agerade vägg med 69 i räddningsprocent.
– Försvarsspelet fungerade jättebra, vissa delar av anfallsspelet fungerar bra och vi har fart på bollen. Anton tar massa i målet. Vi bränner kanske lite chanser men skapar bra förutsättningar inför andra, säger Erik Larholm.

Efter paus var det Bajens tur att få problem med skyttet. Med blott fyra mål framåt första kvarten bjöds gästerna in med stora famnen. Strax efter att den, som alltid, högljudda klacken sjungit om sista kvarten kvitterar skåningarna till 15-15 och går strax därpå förbi. Trots att gästerna knappast spelar bländade förmår Hammarby inte få bollen i mål.
– I stora delar av andra halvlek har vi inte alls samma energi. Vi försöker byta spelare, byta spel, testar 7-6 men får ingen vidare utdelning.

I slutminuterna blir ändå högdramatiska. När Martin Dolk på egen hand trycker in 21-22 med 58.29 på klockan tänds ett litet hopp. Hellberg är på Fredrik Petersens efterföljande skott, men bollen går via foten och in till 21-23. En snabb reducering av Patrik Fahlgren ger ytterligare chans men Johan Mollerups 22-24 blir spiken i kistan, trots att ”Falle” hinner med ytterligare en reducering till 23-24.
– I slutet kliver vi på och försöker rädda poängen. Men känslan är att vi första 20 i andra tror att vi kan bevaka ledningen och sådant straffar sig i handboll.

Nu väntar en direkt avgörande bortamatch mot Karlskrona på måndag och Hammarby är tvingat att vinna för att nå kvalplatsen.
–  Vi har en fruktansvärt bra möjlighet att knipa en kvalplats mot ett lag som är i samma sits som vi. Det gäller att vi tar fram det spelet vi vet att vi har och har visat att vi besitter.

Målskyttar
Hammarby IF: Martin Dolk 8 (1), Patrik Fahlgren 7 (2), Adam Blanche 3, Andreas Halvarsson 2, Tobias Rosengren 2, Gunnar Pettersson 1.
IFK Ystad: Christoffer Nilsson 9, Jonathan Mollerup 3, Christopher Schnell 3, Fredrik Petersen 3 (2), Emil Berggren 2, Jens Gustavsson 2, Oscar Hansson 1, Christoffer Svensson 1.

Utvisningar
Hammarby IF: 2×2 min.
IFK Ystad: 6×2 min, rött kort Johan Nilsson.

Domare: Andreas Isén och Johan Larsson.

Publik: 834.

Foto: Stephan Grahn.