Ansök till Midsommarkransens handbollsgymnasium

Nytt från säsongen 2015/2016 är Hammarbys satsning på samarbetet med Midsommarkransens handbollsgymnasium. Fram till den 1/12 går det att ansöka. Instruktörerna är flera av Hammarbys egna tränare: Erik Larholm, Kalle Matsson och Magnus Oscarsson. På bilden är tre av Hammarbys spelare i Utvecklingslaget som även går på Midsommarkransens handbollsgymnasium.

Viktor Bergklint är vänsternia och går i årkurs 2. Här på bilden i mitten tillsammans med Simon Hjortenbo och Linus Gummesson, lagkamrater i Utvecklingslaget i Hammarby. Moderklubben är Skogås HK och han bytte till Hammarbys utvecklingslag inför den här säsongen. Huvudtränare i Hammarby är Erik Larholm och han är även en av instruktörerna som Viktor tränas av under skoltid.

Varför sökte du till Midsommarkransens handbollsgymnasium?
– Midsommarkransens handbollsgymnasium var den skola jag hade hört mest om och den låg även bra till i förhållande till där jag bor. Jag sökte för till skolan för att utvecklas som handbollsspelare och få bonusträning på skoltid. Jag vill se hur långt jag kan gå som handbollsspelare.

Hur är upplägget för träningen på skolan?
– Nu i årskurs 2 tränar vi från kl.8-10 tre gånger i veckan. Vi är uppdelade i två grupper, så ena gruppen tränar handboll och den andra gruppen har t ex fysträning. Det är 6 timmar extra handbollsträning i veckan utöver det jag tränar med Hammarby. I min klass är vi 11 stycken men på träningarna blandar vi med årskurs tre. Vi har även samarbete med Sjölins gymnasium och tränar med dom.

Vilka råd vill du ge andra som är intresserade av att söka till ett handbollsgymnasium?
– Man ska vara redo att gå upp på morgonen och det gäller att ha rätt inställning.

Erik Larholm är inne på sitt femte år som instruktör på Midsommarkransens handbollsgymnasium. Han är bl a instruktör med Kalle Mattson och Magnus Oscarsson som är tränare i Hammarbys herrlag. Totalt finns det fem handbollsinstruktörer och en instruktör som ansvarar för fysträningen. Genom samarbetet med Sjölins handbollsgymnasium finns det totalt ca 90 elever som har antagits och har handboll som specialidrott. Hammarbys utvecklingslag har just nu tre elever som går på Midsommarkransen och fyra elever som går på Sjölins.

Erik, vad vill du lyfta fram i samarbetet mellan Hammarby handboll och Midsommarkransens handbollsgymnasium?
– Vi riktar oss till ungdomar som är intresserade av att spela elithandboll med Hammarby och vi har en tydlig utveckling för spelarna mot a-laget. Får våra spelare innebär samarbetet att vi kan anpassa ett individuellt träningsupplägg eftersom vi har koll på dagtid och på kvällstid. Det innebär att vi kan planera för träningsmängden från vecka till vecka beroende på spelarnas förutsättningar just då.

Mer att läsa om samarbetet och hur du ansöker till Midsommarkransens handbollsgymnasium hittar du HÄR.