Alexander Morsten: ”Tack för allt!”

När Hammarby Handboll förra veckan säkrade sin plats i Handbollsligan var det även Alexander Morstens sista match då han nu lämnar klubben för spel i Danmark.
– Den sista kvalspelsmatchen blev en väldigt mäktig upplevelse. Jag är otroligt tacksam för det alla runt omkring Hammarby har gjort för mig och att jag och Jonte fick den avtackningen var väldigt fint, säger han.

Redan i februari stod det klart att Alexander ”Lilleman” Morsten skulle lämna Hammarby efter säsongen för spel i danska Randers HH. Det stod samtidigt klart ganska tidigt att ett kvalspel väntade för Hammarby.
– Det är klart att det har varit en speciell och ny situation, det är inget jag har varit med om tidigare. Det har stundtals varit jobbigt och sentimentalt. Men det har också gett mig extra motivation att avsluta det här på ett bra sätt. Och det tycker jag att vi gjorde.

Lilleman Morsten kom till Hammarby för fem år sedan och har under tiden i klubben utvecklat både sitt handbollsspel och sina ledaregenskaper.
– När jag kom till klubben var jag en liten fjärt som tyckte jag var väldigt duktig på handboll. Sedan dess tycker jag att jag har lagt ner den energi som krävs och den viljan som behövs på träningarna hela tiden. I och med att min roll i Hammarby har vuxit har jag utvecklats otroligt mycket både som spelare och som människa, det är en otrolig styrka som finns i Hammarby.

Framför allt har linjespelaren tagit ett ordentligt kliv den senaste säsongen. Han blev bäste grönvite målskytt med 132 mål och en sextonde plats i skytteligan. Dessutom har har han tillsammans med lagkapten Jonte Wenell tagit en stor ledarroll.
– Det blev till följd av att vi inte hade spelare kvar som tagit mycket ansvar innan och då blev det naturligt för mig och kliva fram och ta ansvar.

Vad tar du med dig från din tid i Hammarby?
– Otroligt mycket! Ska jag summera det så är det glädjen i handboll som finns raktig igenom. Det är djävligt roligt att spela handboll, att utvecklas och sträva efter resultat tillsammans i en grupp. Jag hoppas och tror att jag har med mig vänner för livet från den här tiden. Jag har väldigt många positiva minnen från Eriksdalshallen tillsammans med laget, fansen och alla runt omkring klubben. Det är upplevelser som är få förunnat.

Vilket är ditt starkaste minne?
– Den gröna supersöndagen, när Hammarby Bandy vann SM-guld, Hammarby Hockey gick upp i division 1 och vi gick till slutspel. Det var riktigt mäktigt. Ett annat är faktiskt från säsongen innan jag började i Hammarby. Jag var och kollade på matchen mot OV Helsingborg när en tränare från ett annat lag ringde och frågade mig om jag var intresserad. Jag satt i Eriksdalshallen och kollade mig omkring, då var det lätt att säga nej till det erbjudandet.

Innan Lilleman Morsten flyttar till Danmark i slutet av juni väntar närmast en landslagssamling då han blivit uttagen till ligalandslaget nästa vecka.
– Jag hade verkligen inte väntat mig det. Jag tycker att det är väldigt roligt och hedrande att jag är påtänkt i sådana sammanhang. Innan jag fick beskedet satt jag och pratade med Kalle och spekulerade i vilka som skulle komma med. Han tyckte då att jag skulle vara med och det visade ju sig att han hade koll på grejerna.

Vad kommer du att sakna mest från Hammarby?
– Grabbarna i laget och till en början kommer jag också att sakna tryggheten. Jag vet vad jag har och får av Hammarby, det har varit väldigt positivt. Gemenskapen i gruppen, de som gör det lite lättare att lägga ner det där lilla extra när man inte har en bra dag. Det är unikt i Hammarby.

Och även om det nu är dags för Alexander Morsten att ta sig an nya utmaningar utomlands är det inte sista gången ni ser honom.
– Jag vill säga stort tack för den här tiden och på återseende, i någon form. Jag vill hälsa till lagkamrater, folk runt omkring klubben och fans att oavsett om jag har spelat min sista match i Bajentröjan eller inte så kommer vi att ses igen. Tack för allt!

Hammarby Handboll tackar Lilleman för de här åren och önskar honom all lycka till! 

Livia Jakobsson