Jonatan Wenell: ”Det var ett fint avslut”

Det var en märkbart rörd lagkapten som tackades av efter sista kvalspelsmatchen förra veckan. Efter sju säsonger i Hammarbytröjan flyttar Jonatan Wenell nu hem till Göteborg.
– Jag tar med mig många starka minnen, både från planen och utanför tillsammans med lagkamraterna, säger han.

Jonatan Wenell kom till Hammarby som tjugoåring och fick redan sitt andra år i klubben sätta på sig kaptensbindeln. Sedan dess har han tagit många kliv framåt både som spelare och som lagkapten.
– Jag tycker att jag har utvecklat en del tekniska detaljer som jag inte hade innan. Jag har också fått ta mycket ansvar och lärt mig väldigt mycket. Stora delar av min handbollsfostran har jag fått av Kalle och Mange.

Hur tycker du att du har utvecklats i din roll som lagkapten?
– Jag visste inte riktigt vad det innebar att vara lagkapten när jag blev det. Vi har varit många som tagit ansvar, det har funnits många ledare i laget genom åren. Men jag har alltid försökt att vara ett föredöme och jag hoppas att jag har lyckats.

Särskilt den senaste säsongen har Jonatan Wenells ledaregenskaper satts på prov ordentligt då Hammarby säkrade en plats i Handbollsligan först efter kvalspel.
– Det fanns inte att vi skulle åka ut. Målet blev ganska tidigt att hänga kvar och vi gjorde en ordentlig uppryckning på våren, vilket var starkt med tanke hur tufft vi hade det under hösten. Jag tycker att det tyder på en bra moral i laget och att det fanns tålamod från både Kalle, Mange och alla spelare.

Efter sista kvalsspelsmatchen tackades både Jonatan Wenell och Alexander Morsten av i Eriksdalshallen. En avtackning som överraskade lagkaptenen rejält och gjorde honom märkbart rörd.
– Det var en fin stund och ett fint avslut, jag kände mig verkligen uppskattad. Att vi vann den sista matchen, hängde kvar efter ett tungt år och att det var mycket folk på läktarna gav mig en varm känsla.

Det har nu gått en vecka sedan den sista kvalspelsmatchen och när jag ringer Jonatan Wenell håller han och hans sambo på att natta deras tio månader gamla dotter. Och det är just familjen som är den främsta anledningen till att Jonatan Wenell nu flyttar hem till Göteborg efter sju år i Stockholm.
– Både jag och min sambo är från Göteborg och kände nu när vi har fått barn att det var dags att flytta hem, det underlättar eftersom vi har vår familj där. Tankarna har funnits där och vi tog det slutgiltiga beslutet i början av året. Det var rätt skönt för då kunde jag släppa alla tankar och fokusera helt på handbollen och Hammarby.

Om några veckor går flyttlasset tillbaka till Göteborg med Redbergslid IK som ny klubbadress.
– Det blir nog speciellt att komma tillbaka till Eriksdalshallen som motståndare. Jag hade aldrig spelat i Eriksdalshallen innan jag flyttade till Stockholm så det kommer att kännas väldigt konstigt men roligt också. Jag har fått så otroligt mycket från fansen genom åren så det gör inget om det nu blir annat än hejarop…skrattar Jonatan Wenell.

Med sig till västkusten tar han en hel drös med härliga Bajenminnen som han samlat på sig under sina sju år i klubben. Den galna kvalspelsmatchen mot OV Helsingborg och första säsongen Hammarby tog sig till slutspel igen är två av hans favoritminnen.
– Jag är väldigt tacksam för mina år i Hammarby. Jag vill tacka alla lagkamrater, Kalle och Mange, Anne och hela det medicinska teamet, alla ni som jobbar runt laget och alla som stöttat oss och tittat på våra matcher. Stort tack, jag är verkligen tacksam för allt!

Hammarby Handboll säger stort grönvitt tack till Jonatan Wenell och önskar honom all lycka till!

Livia Jakobsson