Petrovic: ”Ett stort pussel att få ihop alla bitar”

Meriterade nyförvärv, fördjupad relation med fansen och en förbättrad ekonomi.
Robert Petrovic, ordförande i Hammarby Handboll AB, berättar här om läget i klubben – och framtidsplanerna.

Slutsignalen ljuder i Eriksdalshallen. Hammarby har vunnit tredje raka kvalmatchen och är därmed kvar i Handbollsligan. En tuff säsong, såväl på plan och utanför, är till ända. Ungefär samtidigt kommer beskedet att Bajen beviljats elitlicens för kommande säsong.
– Det var en mycket skön känsla att vi klarade det igen, jag tror att detta bara kan hända i Bajenland, säger Robert Petrovic och berättar om vårens kamp:
– Vi agerade på flera fronter, Kvalkortet blev det avgörande som gjorde att vi fick ihop helheten. Allt stöd och support vi fått från alla i det hårda arbetet är så skönt att känna.

Att det skulle krävas just ett hårt arbete var innan förra säsongen närmast övertydligt bolagets styrelse. Kravet från elitlicensnämnden var glasklart: Ekonomin måste vara i balans framöver. Styrelsen satte samtidigt upp ett internt mål där budgeten skulle hållas utan att be om extra pengar från utomstående – något man tvingats till tidigare:
– Det positiva var att dels vi inte gick till sponsorer och frågade om pengar och dels att vi inte heller ökade de efterställda lånen. Detta kommer stärka oss i år och i framtiden, säger Petrovic.

Redan i samband med kvalmatcherna inleddes arbetet med kommande säsong. På evenemangssidan tittade man över höstens matchplan för att undvika krockar med fotboll och bandy. Dessutom bjöds representanter från Bajen Fans in på workshop i syfte att utveckla arrangemangen:
– Att få med fansen i planeringen är något fler borde pröva, vi har fått väldigt värdefulla insikter kring hur vi kan utveckla olika saker. Nu har vi lagt en ambitionsnivå där vi vill jacka upp besöket i Eriksdalshallen några snäpp, vilket jag hoppas kommer innebära en häftigare handbollsupplevelse och därmed mer publik i alla matcher.

Med en ekonomi mot balans har också möjligheterna att stärka truppen förbättrats. Bland annat har landslags- och Bundesligameriterade Patrik Fahlgren och Rickard Lönn anslutit. Istället för att dras med i ett ”lönerace” har Bajen hittat andra sätt att attrahera dessa spelare:
– Vi har prioriterat att de nya spelarna får en bra social nivå när de kommer till oss, jobb på sidan om handbollen för att sikta på en civil karriär efter handbollen, men även att spelarens respektive har en bra situation.
Därmed finns ingen risk för ekonomisk baksmälla för klubben, menar Petrovic:
– De är redan finansierade av partners och handbollsfrälsta privatpersoner. Det har vart ett stort pussel att få ihop alla bitar, men när vi hade helheten klar kunde vi sen signera avtalen. Vår säljansvarige Lars ”Lappen” Enström har gjort ett stort arbete kring att lösa många av dessa delar.

Då en sund ekonomi är högsta prio för Hammarby Handboll har det samtidigt medfört att klubben tackat nej till några spelare inför säsongen, avslöjar Petrovic:
– Ja, vi har varit i kontakt med några fler spelare som av olika anledningar inte har gått i mål, bland annat för att de krävt enbart en ”handbollslön” och då vill vi inte vara med.

Samtidigt är arbetet kring Hammarby Handbolls ekonomiska utveckling inte på något sätt avslutat. För att kunna mäta sig med övriga klubbar i Handbollsligan krävs att grönvitt tar ytterligare kliv – och får med sig såväl partners och fans:
– Vi har, om vi jämför oss med övriga klubbar, fortfarande den lägsta omsättningen. För att vi ska komma ut den ekonomiska situationen helt behövs mer publik och fler sålda säsongskort. Tänk om vi kunde ha ”lapp på luckan” varje match och få uppleva den stämning som bara kan finnas i Eriksdalshallen varje vecka.
Med förstärkta, och nya, relationer på partnersidan kan en ny era i Bajen påbörjas, hoppas Petrovic:
– Vi söker efter fler samarbetspartner som vill vara med på den långsiktiga resan mot målet att vara i final om tre år, en resa som under tiden skall vara rolig och engagerande att vara med på.