Hammarby-Aranäs 26-27 (12-14)

Efter underläge i paus vände Bajen på steken och ledde med två bollar mot Aranäs. Men grönvitt kunde inte knyta ihop säcken och förlorade med uddamålet i slutsekunderna. Därmed får Hammarby vänta på säsongens första hemmaseger i Eriksdalshallen.

Med tanke på att både Hammarby och Aranäs stod på fyra poäng inför söndagens match var det väntat att lagen skulle följas åt målmässigt.
– Det var absolut väntat att det skulle bli en jämn match idag, säger Hammarbys manager Kalle Matsson.

Inledningsvis var bortalaget mer på hugget och efter tio minuter ledde Aranäs med 4-8. Hammarby jobbade sig i matchen och dryga 20 minuter in kvitterade Patrik Falhgren till 12-12, mittnian blev återigen Bajens bäste målskytt med totalt sex mål. Avslutningen på halvleken blev dock svagare för Hammarbys del, flera skott i både block och i stolpe gjorde att man låg under med två mål i halvtid.

Målen tog Hammarby snabbt igen i början på andra halvlek, som sedan bjöd på ett katt- och råttaspel i vilket Hammarby låg under med någon boll ena minuten för att sedan kvittera och gå om nästa minut. Med dryga kvarten kvar såg Bajen ändå ut att ha tagit greppet, 21-19, men en straffmiss och ett följande anfall med skott i stolpen gav Aranäs chansen att komma ikapp.

Slutet blev dramatiskt för de 1 058 på läktarna. Fem minuter från slutet lyste 25-25 på tavlan efter att Rickard Lönn kvitterat. Gästerna tryckte in en boll tämligen snabbt och Bajen tvingades jaga igen. Flera missade anfall åt vardera håll följde innan Martin Dolk vräkte in kvitteringen med 45 sekunder kvar. Snabb timeout från gästerna, som i trängt läge petade in 26-27 med 59.48 på klockan. Hammarbys sista anfallsförsök rann ut i sanden.
– Vi har ju lägena för att vinna matchen, men jag tycker att det är andra saker som avgör idag. Vi kan spela bättre i alla möjliga delar men vi gör bra saker också. Effektiviteten måste vara bättre för att vi ska vinna, säger Kalle Matsson.

Vad sa du till killarna efter matchen?
– Jag sa att vi pratar om matchen imorgon. Det är svårt att göra bra analyser direkt efter när man är lite arg och besviken. Det är bättre att vi försöker titta på det och se vad som hände imorgon istället.

Hur går ni vidare från den här matchen nu?
– Vi får analysera det som var bra och dåligt och försöka lära oss av det, det får vi göra efter alla matcher. Vi bryter inte ihop för att vi förlorar en sådan här match. Sedan kanske vi får anpassa vårt spel utifrån vilka bedömningar som gäller eller så kanske vi får gå hem och läsa regelboken.

Målskyttar
Hammarby IF: Patrik Fahlgren 6 (1), Rickard Lönn 4, Anders Wik-Rydberg  4, Nils Pettersson 3 (1), Martin Dolk 3, Johan Nilsson 2, Bastien Genty 2, Hannes Nyström 1, Gunnar Pettersson 1.
HK Aranäs: Rasmus Thorbjörnsson 7, August Wiger 6, Pontus Mellegård 6 (4), Erik Göterling 3, Philip Jonsson 2, Max Santos 2, Martin Mårtensson 1.

Utvisningar
Hammarby IF: 4×2 min.
HK Aranäs: 3×2 min.

Domare: Andreas Isén och Martin Strand.

Publik: 1 058.