Bajen knyter blågul rutin till sportrådet

Han har spelat 65 landskamper för Sveriges herrlandslag i handboll och var en del av ”Bengan Boys”.
Nu tar Robert Venäläinen plats i Hammarbys Handbolls sportråd.
– Jag har en stark anknytning till Hammarby, säger Robert Venäläinen.

Robert Venäläinen avslutade sin aktiva elitkarriär som högersexa 2003 och hann innan dess med att representera Irsta, Guif och Kroppskultur. Dessutom representerade han Sverige under Bengan Johanssons tid och räknar VM-bronset på hemmaplan 1993 som den största sportsliga meriten. Han har sedan dess spelat handboll i lägre divisioner och även varit engagerad som ledare.
– Nu har jag varit ifrån handbollen i två år och känner att jag har fått tillbaka suget. Handbollen har präglat mycket i mitt liv och jag har fått så mycket från handbollen. Jag känner nu att jag vill dela med mig att det jag har fått utifrån den erfarenheten jag har.

Den före detta högersexan är den här säsongen engagerad i Hammarby Handboll och ingår i sportrådet som bland annat stöttar Hammarbys manager Kalle Matsson och tränare Magnus Oscarsson.
– Jag vill gärna vara med och föra Hammarby in i framtiden. Jag håller på att bilda mig en uppfattning om spelartruppen och det är väldigt intressant.

Till vardags arbetar Robert Venäläinen som verksamhetsutvecklare och hans arbetsuppgifter går ut på att stötta och coacha ledare och chefer.
– Jag arbetar med de som vill göra en förflyttning från nuläge till önskat läge. Inte bara i företag utan även inom idrotten behöver man få en större förståelse för helheten. Det är inte bara en spelares, tränares eller styrelsens ansvar om det skulle hända något, utan det är allas ansvar. Sådana frågeställningar tycker jag är intressanta.

Att han nu väljer att engagera sig i Hammarby anser han självklart.
– Jag bort i Stockholm, har fått tillbaka mitt handbollssug och har alltid haft ett grönvitt hjärta – både i Irsta HF och Hammarby. Jag har alltid tilltalats av Hammarby som förening, inte bara handboll utan även fotboll och bandy eftersom Västerås är en bandystad. Jag har en stark anknytning till Hammarby så för mig var det självklart att välja Hammarby nu när jag har flyttat till Stockholm.

Vad är din förhoppning när det gäller ditt engagemang i sportrådet?
– Min förhoppning är att vara en resurs som kan bidra på olika sätt. Min största förhoppning är att jag ska vara en del av Hammarby Handbolls gemenskap och vara en i gänget. Jag tror jag kan bidra både från det sportsliga jag har varit med om och det jag har med mig från näringslivet.