Sävehof-Hammarby 28-28 (18-14)

Bajen bjöd upp till rejäl kamp i Partille och fick med sig en pinne hem till Söder efter en rafflande upplösning.
Bästa målskyttar i grönvitt blev tidigare Sävehofspelaren Patrik Fahlgren och Martin Dolk med sex fullträffar var.

Senast Hammarby mötte IK Sävehof var på hemmaplan för en månad sedan. Då förlorade Bajen med 25-34. Onsdagens bortamatch blev en mycket jämnare fight och med en minut kvar hade Hammarby chans att ta ledningen. En grönvit passmiss gav hemmalaget möjlighet att avgöra men inte heller Sävehof tog chansen och kvällen slutade med delad pott.
– Innan matchen hade jag absolut tagit en poäng med tanke på att vi på bortaplan möter det lag som jag har tippat som SM-vinnare. Så här efter matchen är jag fortfarande nöjd, även om vi självklart vill vinna, säger Hammarbys manager Kalle Matsson.

I första halvlek hade Hammarby svårigheter framför allt i försvaret och i halvtid hade Bajen släppt in 18 mål och låg under med fyra mål. I andra halvlek får Hammarby igång spelet och förbättrar det mesta.
– I första havlek får vi inte alls grepp på försvaret. I andra får vi oerhört mycket bättre träff och krigar på. Anton Hellberg tar fler räddningar och vi kontrar rätt bra. Vi försöker springa och hålla uppe tempot då, säger Kalle Matsson.

Även om det var lagkaptenen Patrik Fahlgren och veteranen Martin Dolk som blev bästa grönvita målskyttar gjordes kvällens prestation av Erik Borgenhäll. Han gjorde sitt första längre framträdande i Hammarbytröjan och tackade för förtroendet med att göra tre mål.
– Det var jättekul och han gör det bra. Erik har knackat på dörren ett tag och vi har tittat på lite olika sätt att få in honom i spelet. En stor eloge till Johan Nilsson som gör ett väldigt bra jobb som halvback i andra halvlek så att vi slipper ett långt byte. Det öppnade upp möjligheter för Erik. Det var jättekul att Erik kom in och lyckades med det.

Ni har chansen att avgöra matchen, vad är det som saknas i det avgörande läget?
– Jag valde att spela Martin Dolk, Patrik Fahlgren och Erik Brogenhäll i slutet för att de hade varit heta tidigare i matchen. Men de har inte så mycket erfarenhet tillsammans så tajmingen satt inte riktigt. Det är klart att vi ville vinna och hade vi gjort några saker bättre så kanske vi hade vunnit. Men det är helheten som det beror på, vi försöker så gott vi kan.

Känns det som om ni är på gång nu?
– Vi har varit på gång länge. Vi har bytt ut fyra spelare som spelat mycket och fått in nya killar, det är klart att det kommer att ta tid. Jag visste att vi inte skulle vara max från start. Idag ligger vi inte på en maxprestation på långa vägar. Men vi är nöjda att vi har komma hit nu, säger Kalle Matsson.
– I säsongspremiären torskade vi med 17 mål mot RIK, i fredags tog vi en poäng. För en månad sen stortorskade vi mot Sävehof, nu tog vi en pinne. Det är en kul trend som vi ska se till håller i sig.

Målskyttar
IK Sävehof: Sebastian Karlsson 7 (2), Gzim Salihi 4, Viktor Ottosson 3, Jonathan Edvardsson 3, Johan Fagerlund 3, Jonas Larholm 2, William Bogojevic 2, Johan Jakobsson 2, Viktor Rhodin 1, Henrik Johansson 1.
Hammarby IF: Patrik Fahlgren 6, Martin Dolk 6 (3), Rickard Lönn 5, Johan Nilsson 4, Erik Borgenhäll 3, Bastien Genty 2, Nils Pettersson 1, Hannes Nyström 1.

Utvisningar
IK Sävehof: 3×2 min.
Hammarby IF:

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik.

Publik: 1 635.