Hammarby Handboll inleder samarbete med handbollslegendar

Arbetet inför nästa säsong är redan igång och nu är det klart att Hammarby Handboll startar samarbete med den legendariske handbollsmålvakten Claes Hellgren, som kommer att ansvara för fys- och målvaktsträningen.
– Jag har ett stort Hammarbyhjärta och det här känns otroligt kul, säger han.

Samarbetet innebär bland annat att Claes Hellgren kommer att ta fram skräddarsydda träningsprogram till alla spelarna utifrån individuella fystester som spelarna kommer att genomföra i Claes Hellgrens träningsstudio i Västerås.
– Vi kommer att testa och se var alla spelarna står någonstans. Under de första fyra veckorna kommer vi att bygga upp styrkan och konditionen på ett ganska standardiserat sätt. Sedan kommer vi att indvidualisera träningen. Alla som är med och tränar kommer att behöva träna djävligt hårt.

Claes Hellgren,  som var den förste svenske handbollsspelaren att nå 200 landskamper (214 totalt), ansvarade för Hammarby Fotbolls fysträning mellan 2014 och 2017. Oavsett vilken idrott det är som gäller så är det fart och att öka sprintuthålligheten som ligger till grund i Claes Hellgrens träningsfilosofi.
– Hammarby Handbolls lag idag har många fina spelare. För att bli bättre så måste man se till att utveckla spelarna då det inte finns ekonomiska muskler att köpa in en massa spelare. Det gör man genom att träna handboll och fysik. Handbollen är så fysisk idag och tanken är att jag ska lyfta den delen. Spelet har de.

Att han nu väljer att samarbeta med Hammarby Handboll handlar bland annat om hans redan etablerade Hammarbyhjärta.
– Jag är alltid nyfiken att titta på vad man skapar framgång av. Alla framgångsrika lag har haft något som är unikt. Hammarby har redan mycket som är unikt – det är en fin förening med många som är intresserade av klubben. Det finns en stor potential i klubben och nu vill jag vara med och titta på vad man kan göra för att utveckla spelarna. Jag vill hjälpa föreningen och att göra det ger en stor personlig tillfredsställelse.  

Att Claes Hellgren dessutom har en god relation med Bajens sportchef Robert Venäläinen, som Claes Hellgren en gång i tiden själv har tränat, bidrog också till hans beslut att involvera sig i klubben.
– Vi är väldigt glada över att Claes Hellgren nu, genom att ansvara för vår fysträning, kommer att vara med på vår nya resa. Tanken är att vi ska skapa ett ännu starkare Hammarby Handboll och det här är definitivt ett steg i rätt riktning, säger sportchef Robert Venäläinen.

Även Patrik Fahlgren, som blir spelande tränare till nästa säsong, är nöjd över det nya samarbetet.
– Jag, Robert och föreningen har bestämt oss; vi vill etablera oss som ett stabilt slutspelslag. För att lyckas med det vill vi höja ribban och träna stenhårt. Claes är, med sin enorma erfarenhet och kunskap, en perfekt del i det nya tränarteamet, säger Patrik Fahlgren. 

Foto: Andreas L. Eriksson