Hammarby satsar på samarbete inom näringslära

Hammarby Handboll fortsätter att knyta till sig starka idrottsprofiler och börjar nu samarbeta med Tony Fagerdahl, som har lång erfarenhet av närings- och träningslära.
– Elitidrottare har i alla år gissat om träningen går åt rätt håll. Kost och återhämtning är a och o för muskulär utveckling och allt vi gör går att mäta, säger han.

Hammarby Handboll har på kort tid gjort stora förändringar i sin elitorganisation: den förre handbollsspelare Robert Venäläinen är ny sportchef, handbollslegendaren Claes Hellgren kommer ansvara för fysträningen och Patrik Fahlgren har blivit spelande tränare. Nästa pusselbit läggs nu när Tony Fagerdahl tas in för att analysera spelarnas kost, sömn, återhämtning och belastning.
– Jag har jobbat med elitidrottare i många år men har aldrig jobbat med något herrhandbollslag tidigare. Det känns jätteintressant att tillsammans med Patrik och Claes få vara med och ta Södermalm ut i Europa, säger Tony Fagerdahl.

I samband med fystesterna som spelarna kommer att få göra kommer Tony Fagerdahl även mäta spelarnas energidepåer, muskelmassa och vätska i musklerna för att räkna ut energinivån som de bör hålla. Därefter kommer de att få råd gällande återhämtning och kost och även få individuella program.
– Även om jag generellt sett vet hur en handbollsspelare bör ser ut så är det 18 individer i laget och alla kanske inte svarar på samma sätt. I början kommer de få generella råd främst när det gäller kost och återhämtning. Första året kommer att handla mycket om att lära känna spelarna och samla in en massa data och se hur vi kan kombinera det vi får fram med träningen, berättar Tony Fagerdahl.

Tony Fagerdahl har genom åren arbetat med elitidrottare inom främst fotboll, ishockey och längdskidåkning. Att få jobba med handboll och dessutom i Hammarby var ett lockande erbjudande han inte kunde tacka nej till.
– Hjärtat föddes grönt och vitt och det känns jättekul att få komma in i den grönvita familjen på högsta nivån. Det som kittlar mig mest är att om vi når halvvägs dit vi siktar så kommer vi att göra ett riktigt avstamp i handbolls-Sverige. Handboll är komplext och det är många bitar som ska funka men det känns väldigt rätt. 

Hammarbys spelande tränare Patrik Fahlgren ser fram emot det nya samarbetet.
– Vi har bestämt oss att börja en resa som ska ta Södermalm ut i Europa. Jag är väldigt glad att Tony vill vara med! Han blir tillsammans med Claes en viktig pusselbit i den verksamhet vi bygger, där spelare kan utvecklas och nå sin fulla potential som handbollsspelare hos oss i Hammarby, säger han.