Urban Pettersson om damsatsningen

Efter att ha varit engagerad i ungdomsverksamheten i Hammarby Handboll under ett par år fick jag frågan om jag ville sitta med i styrelsen i början av sommaren. Jag blev givetvis glad för frågan men det som gav mig en kick var när man förklarade att:
 – Vi ska göra en satsning på damverksamheten och kommer att tillsätta en person dedikerad för det i styrelsen, och undrar om du kan ta den rollen?

Jag har följt Hammarby Handboll ända sedan 80-talet, när hela Hammarby handboll endast bestod av ett pojklag, tills idag när man har ett stabilt elitlag på herrsidan och en kraftigt växande ungdomsverksamhet. Både när det gäller antal spelare och ledare samt resultatmässigt, där Hammarbys ungdomslag återkommande är med och slåss om medaljer i seriespel och cuper.

Det jag har saknat är ett damlag på elitnivå. Redan förra året var vårt damlag på väg att ta sig upp i division 1 på egen hand och med den truppen vi har i år, tillsammans med den satsning vi gör på ledarteamet, ska vi kunna nå det i år. Men, för att nå hela vägen till svensk elit måste man få mer stöd från klubben. Därför är min roll att se till att vi skapar förutsättningar för att Hammarby Handboll ska bli en stabil elitklubb även på damsidan.

Jag har precis som många andra i Stockholmshandbollen varit imponerade av klubbarna i Syd- och Västsverige, som år efter år legat på elitnivå, både på herr och damsidan, underbyggt av en gedigen ungdomsverksamhet som producerat nya duktiga spelare och säkrat återväxten. Trots det stora intresset för handboll i Stockholm, med många duktiga klubbar, är det ingen klubb som lyckats etablera sig som ett stabilt elitlag på både herr- och damsidan.

Jag har alltid tyckt att om det är någon klubb som har förutsättningarna att göra det, så är det Hammarby. Jag tror att ett damlag på elitnivå i Hammarby inte bara är bra för de flickor som varje vecka tränar i våra flicklag för att i framtiden vinna SM-guld i Bajen utan även för herrlaget, Stockholmshandbollen och, ja, faktiskt, för svensk handboll.

Nu undrar du säkert: – Vad kan jag göra?

Om det är något som är unikt med Hammarby så är det styrkan i den ”extra spelaren”, så se nu till att komma till Eriksdalshallen på damernas hemmamatcher och sjung med i ”Just idag e jag stark…” för det ger styrka till våra tjejer!

Tillsammans är vi Hammarby!

Urban Pettersson, damansvarig och styrelseledamot, Hammarby IF Handbollsförening