Hammarby-AIK 27-21 (11-6)

Fest på läktarna, ett briljant Hammarby – och två säkra derbypoäng.
Bajen kan titulera sig bäst i stan efter en riktig urladdning mot gästande AIK.
Målbäst i grönvitt blev Johan Nilsson och Adam Blanche.

Precis som ett derby sig bör bjöd kvällens hemmamatch mot AIK på fartfylld spel redan från början. Och det var Hammarby som tog kommandot redan från början med 5-3 efter tio minuter. Framför allt var det Bajenkeepern Anton Hellberg som radade upp flera fina räddningar.
– Vi försökte vara så pålästa som möjligt på vad de ville göra så att det skulle handla om vad de gjorde man mot man istället. Det tycker jag vi gör jättebra idag och vi har både bra försvars- och målvaktsspel, säger Hammarbys tränare Erik Larholm.

Anton Hellberg fortsatte att få träff i det grönvita målet, han hade fantastiska 60 procent i räddningar i första halvlek, samtidigt som Bajen var effektiva framåt. Ett taggat Hammarby lyckades gå till halvtidsvila med en femmålsledning.
– Inför den här matchen behövde vi verkligen inte prata om att ”ge allt” med killarna. Jag var ändå beredd på att några kanske skulle vara övertända så att jag behövde vara lugn och ta det snacket om det skulle behövas. Men det gjorde det inte idag så det var väldigt skönt, säger Erik Larholm.

I första minuten på andra halvlek dundrade Andreas Halvarsson in ett konstmål vilket fungerade som taktpinne för Bajens fortsatta spel. Efter dryga tio minuter hade Hammarby utökat sin ledning till 20-10.

Efter en del slarv framåt bjöds bortalaget in något i matchen igen och med knappt tio minuter kvar av matchen stod det 24-17. Anton Hellberg fortsatte dock att leverera räddningar, hans totala räddningsprocent för kvällen var 48, och Bajen lyckades till slut vinna kvällens derby med 27-21.
– Vi håller oss till matchplanen och har ett väldigt bra försvarsspel. Individuellt vill jag lyfta fram både Anton Hellberg och Viktor Ahlstrand. Johan Nilsson gjorde sin bästa match för säsongen och mittsexorna klarade sig också bra, säger Erik Larholm.
– Det var en helt underbar atmosfär som man gärna vill ha varje match!

Målskyttar
Hammarby IF:
Johan Nilsson 5, Adam Blanche 5, Viktor Ahlstrand 4, Patrik Fahlgren 3 (1), Rickard Lönn 2, Adam Norman 2, Gunnar Pettersson 2, Kevin Eggan Johansson 1, Andreas Halvarsson 1.

AIK: Pavle Karacic 4, Ola Pewik 4, Jesper Linnéll 3, Troels Vejby Jørgensen 4, Adam Tumba 2, Philip Johansson 1, Patrik Lindblad 1, Jørgen Landgraff Vegsund 1 (1).

Utvisningar
Hammarby IF: 3×2 min.
AIK: 3×2 min.

Domare: Andrej Smajlagic och Sandro Smajlagic.

Publik: 1 750.