IFK Ystad-Hammarby 30-19 (12-8)

Elva mål i baken och en befarad knäskada på Anders Wik-Rydberg.
Det blev en mörk kväll när Hammarby gästade nykomlingen IFK Ystad.
– Vi är förstås långt ifrån nöjda med vår prestation, säger tränare Erik Larholm.

Ribbor, stolpar och kontringsbollar i jumbotronen. Tur då att Fabian Norsten storspelade i kassen när Bajens offensiv tog närmare sju minuter på sig att spräcka målnollan framåt. Efterhand jobbar sig Bajen in i matchen, men en utvisning på Anders Wik Rydberg ger hemmalaget chansen att rycka till 9-5 i mitten av första.
– Där är vi med hyfsat och det är mycket tack vare deras målvakt som de drar ifrån. Vi kommer till lägen, men ingen har riktigt dagen, säger Erik Larholm.

En grönvit, för dagen i tigerrandigt, time out förändrar tyvärr inte läget och man tvingas jaga fyra–fem bollar halvleken ut. Att även hemmakeepern, Marcus Cleverly, vaknat på sin bästa sida hjälpte inte. Dessutom tvingades Anders Wik-Rydberg utgå med en befarad knäskada. I halvlekens döende sekunder blixtrar ändå Hammarby till när Johan Nilsson passar till Patrik Fahlgren, som direkt hittar Adam Blanche på linjen till 12-8.
– Vi ändrade spelet både en och två gånger och det funkade skapligt bakåt före paus, men då får vi ingen utdelning framåt på en sju-åtta anfall. Jag är missnöjd med alla tekniska fel i första halvlek, när vi kastar bort så många bollar är det svårt att komma ikapp.

IFK Ystad gör tre raka mål i inledningen av andra halvlek medan Cleverly, som vaktat kassen i danska landslaget, bommat igen. Bajen försöker ställa om till ett offensivare försvarsspel men blir brutalt straffade bakåt, efter att Adam Norman läckert tyckt in 17-12 gör hemmalaget sex raka mål och Hammarby är ett slaget lag.
– Han (Cleverly) tog allt där i början och så fick de utdelning på vårt slarviga försvarsspel. Visst kan man skjuta och missa, men man måste också springa hem efter det. Vi har pratat om det efteråt att det inte är så vi ska uppträda mot varandra.

Resten av matchen blir av avslagen historia där läckaget bakåt fortsätter i rask takt medan det går helt troll i Hammarbys offensiv. Hemmalaget vinner med förkrossande 30-19. Glädjande i en annars mörk Bajenkväll var ungtupparna Simon Hjortenbo och Ludvig Lindeberg, som gjorde ett respektive två mål var.
– Det är förstås roligt för dem, viktigt att de får erfarenhet av spel i Handbollsligan.

Hur det står till med Anders Wik-Rydbergs vänsterknä är i nuläget oklart och Larholm vill inte spekulera om skadan är allvarlig:
– Det vet vi inte ännu, han ska undersökas i Stockholm under veckan. Oavsett så hoppas vi förstås på att han kryar snabbt.
Redan på fredag har Hammarby ny match när Lugi gästar Eriksdalshallen. Erik Larholm hoppas att lagen studsar tillbaka snabbt:
– Vi får knyta näven och se framåt. Det var absolut ingen som ville att det skulle se ut så här, nu har vi chansen att visa för oss själva att vi kan bättre.

Målskyttar
IFK Ystad: Fredrik Petersen 7 (4), Jesper Gustavsson 6, Henrik Knudsen 6, Jonathan Mollerup 4, Emil Berggren 3, Christoffer Svensson 1, Christopher Schnell 1, Freddy Andersson 1, Johan Nilsson 1.
Hammarby IF: Viktor Ahlstrand 4, Patrik Fahlgren 3, Andreas Halvarsson 2, Johan Nilsson 2, Ludvig Lideberg 2, Anders Wik-Rydberg 2, Adam Norman 1, Adam Blanche 1, Kevin Johansson Eggan 1, Simon Hjortenbo 1.

Utvisningar
IFK Ystad: 1×2 min.
Hammarby IF: 1×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström.

Publik: 1 113.

Arkivbild: Stephan Grahn.