Hammarby-Sävehof 29-27 (10-13)

Mer kamp än skönspel – men två livsviktiga poäng.
Bajen ökade takten sista kvarten och kämpade ner gästande Sävehof i slutminuterna.
– Vi släppte på handbromsen och visade vad vi kan, säger tränare Erik Larholm.

Aldrig är en seger så efterlängtad som när man förlorat sju raka matcher. Men inledningen är knappast något att skriva hem om till Bajenland. Grönvitt hamnar i tidigt underläge med 1-5, segar sig ikapp till 5-6 innan gästerna kan dra ifrån igen. 24 minuter in i första halvlek  leder Partille-laget med 6-12, då har förvisso försvarsspelet fungerat okej – men utdelningen framåt är skral.
– Jag tycker inte att vi var sämre spelmässigt. Vi skapade inte mycket sämre lägen än de, spelmässigt var det ingen katastrof och det blir bättre när vi hittar tryggheten, säger Erik Larholm.

Tryggheten stavas målvaktsbyte, Fabian Norsten in, samt övergång till 7-6 i anfall. Under halvlekens sista sex minuter putsar Bajen siffrorna till 10-13.
– Vi har tränat på det ett par veckor. Vi hade en match mot Kristianstad när vi inte fick utdelning på det, men det såg bra ut långa stunder. Med tanke å att det inte såg så bra ut sex mot sex fanns det ingen anledning att inte testa det.

Hammarby rusar snabbt ikapp till 13-13 i inledningen av andra halvlek. Båda lagen satsar allt framåt och byter mål med varann i parti och minut. Rena vilda västern. Först när Jonas Larholm träffar Viktor Ahlstrand rätt över halsen, rött kort direkt, bedarrar tempot en aning. Situationen är otäck och det tar en längre stund innan Ahlstrand bärs av på bår. De första rapporterna talar om att han mår okej efter omständigheterna.

Gästerna går förvisso upp i 16-17, men det är sista gången man är i ledningen. Sista kvarten tillhör ett Hammarby som verkligen ger allt i jakten på två poäng. En glödhet Rickard Lönn bombar in mål efter mål, totalt åtta, Norsten stänger igen kassen och gömmer nyckeln, Tobias Rosengren visar total kyla i kantavsluten – ansvar tas av varenda grönvit spelare. När Rosengren smäller in 27-23 knappa tre minuter från slutet får Hammarby en lucka Sävehof inte orkar täta. 29-27 och två störtsköna pinnar i hamn.
– Jag tycker det är jäkligt roligt att se på oss idag, för vi ägnar oss till 95 procent bara åt det vi tränar på. Så här bra kan vi vara om vi gör det vi tränar på, det är väldigt viktigt att ha med sig. Det är lite mer upp till oss fortsättningsvis att göra det.

Målskyttar
Hammarby IF: Richard Lönn 8, Adam Blanche 5, Andreas Halvarsson 4, Tobias Rosengren 4, Patrik Fahlgren 3 (2), Erik Borgenhäll 2, Gunnar Pettersson 1, Adam Norman 1, Kevin Johansson Eggan 1.
IK Sävehof: Oskar Sunnefeldt 5, Jonas Larholm 4, William Bogojevic 4, Sebastian Karlsson 4,  Sebastian Spante 3, Joakim Larsson 2, Gzim Salihi 2, Emil Berlin 1, Henrik Johansson 1, Christoffer Brännberger 1.

Utvisningar
Hammarby IF: 4×2 min.
IK Sävehof: 1×2 min, Jonas Larholm direkt rött kort.

Domare: Johan Gomér och Martin Gomér.

Publik: 507.