Ahlstrand ljusglimt i mörk Bajenkväll

I en annars tung Bajenkväll var Viktor Ahlstrand en pigg injektion i det offensiva spelet med sex mål framåt. Trots storförlusten mot Redbergslid är 21-åringen optimistisk.

En ny tung förlust, vilka är dina intryck från matchen?
– Om jag ska säga något positivt är att vi får igång kontringsspelet bättre än vad vi fått ihop på hela säsongen, det tror jag kommer vara vår nyckel framåt. I många matcher har vi hamnat mycket i uppställt anfallsspel och där tillhör vi tyvärr lagen i botten. Sedan måste vi hitta rätt i försvarsspelet, vi kommer inte vinna någon match om vi släpper in 35 mål. En kombination av att få till försvaret och kontringsspel är viktigt nu.

Hur mycket har ”Biffen” Rydbergs frånvaro påverkat försvarsspelet?
– Klart att det är ett tungt tapp, han kanske vår bästa försvarsspelare och vi har inte så många tvåor. Eggan, Blanche och Gunnar har fått ta ett stort ansvar och de har inte spelat så mycket ihop, det tar sin tid att få igång det. Jag har en känsla av att vi inte får dem (motståndarna) dit vi vill utan de får oss dit de vill. Och det måste vi hitta något mot så vi kan springa.

Du gjorde sex mål, vad säger du om din egen insats?
– Jag gör några när matchen är ”död”. Jag springer och försöker kämpa på även när det går tungt, så det var väl ändå okej.

Nu när det gått tungt en tid, hur går tankarna i laget?
– Vi vet vad vi kan egentligen och vi måste bara hitta ett sätt att få ut det, det kommer komma men det måste komma snart.

Efter förlusten i Solna sade Adam Norman att vi måste inse att vi är ett bottenlag, har det funnits något sådant att folk varit lite upp i det blå?
– Vår målsättning inför säsongen var att gå till slutspel och jag tycker vi startade bra första omgångarna. Sedan hade vi en förlustsvit på sju matcher då var det ett ”wake up call” för alla, då var det ändra fokus till att slåss om plasterna längre ner.

Handboll brukar sägas vara en mental sport i stora delar, mycket är detta en inställningsfråga?
– Det är svårt att mäta inställning, men jag tycker att alla är här för att för att vinna och alla hatar att förlora. Jag tror det handlar mer om att hitta vårt spel med det här laget, vilket vi inte riktigt fått.

Nu återstår fyra matcher fram till VM-uppehållet, vad kommer ni fokusera på närmast?
– Jag hoppas och tror att vi kommer lägga stor vikt på vårt kontringsspel, det är där vi kommer göra mycket mål. Vi blir också väldigt hårt straffade av de tekniska misstagen idag och det säger sig självt att det inte funkar, sedan måste vi bli bättre på att straffa motståndarna vid deras misstag.

Vad vill du säga till fansen som oroligt tittar på tabelläget?
– Jag är övertygad om att vi kommer ro detta i land.

Foto: Stephan Grahn.